
מוחמד אבו סאלמה: אֶשֶׁד

המיצב אשד מאת האמן ומעצב התאורה מוחמד אבו סאלמה, מאכלס את מפל האור – חלל אדריכלי ייחודי שאופיו נשען על אור טבעי ומשתנה, והוא צירו המרכזי של הבניין. דפנות המפל עשויות מסכי בטון ופתחים לסירוגין, והוא כולו מופנה פנימה, מזמן כוריאוגרפיה של זרימה והתערבות. בתוך החלל האנכי והזוויתי, מודגשת המורכבות של המיצב כמו גם האתגר שהוא מציב בפנינו: להקיף אותו, לבחון אותו מכל זווית ואז, בהדרגה, לחוות את עוצמתו.
מה שנראה במבט ראשון כמסה מרוכזת של סיבים אופטיים או חרוזי זכוכית, מתגלה כאלפי מטרים של שרשראות מתכת – חומר מוכר ופשוט, אך טעון במשמעות .שרשראות אלו, המשמשות בין היתר לדסקיות צבאיות, קיבלו מאז השבעה באוקטובר משקל סמלי נוסף, כשנטענו במאבק של משפחות החטופים.
השרשראות תלויות בצפיפות, מסודרות בקפידה כמעט מתמטית, במסה הגדולה המאיימת ליפול בשטף אדיר ומייצרת כוח. התעתוע טמון באפקט הכפול והמנוגד של המיצב: מרחב יפיפה, נוצץ ושטוף אור, המכיל בתוכו אפשרות מתמדת של קריסה. המתח הזה מזמן חוויה הנעה בין השתאות לפחד.
כאשר מים ניתכים מגובה רב, הם משתנים – נוצרים זרמים אלימים שבתוכם נלכדות בועות אוויר ופני המים מתערבלים – זהו האשד. כך גם במיצב: ככל שהצופה נע סביבו ולתוכו, כך נחווית עוצמת המפגש שבין החומר, האור והתנועה. אומנם לשרשרת המתכת קונוטציה מקומית, אך המיצב עוסק באובדן אנושי הנובע ממעשה המלחמה.
אשד נוצר כמיצב תלוי מקום ותלוי זמן. האור המאיר את השרשראות – בין לבן בוהק לצהוב חם – מגלם אפשרות של שינוי. עם פתיחתו במאי 2024, נשא המיצב תקווה כנה כי מציאות החיים תשתנה, שהמלחמה תסתיים וכולם ישובו חזרה. וכך בעתיד, גם האור יישא עימו משמעות אחרת.
מוחמד אבו סאלמה (נולד 1989, חי בקציר) הוא בוגר תואר ראשון בקולנוע ממכללת ספיר. עבודתו עוסקת בקשר בין המופע לחזות שלו. אבו סאלמה החל את דרכו המקצועית כצלם קולנוע, ומתוך עניין בעיצוב התמונה הקולנועית, סלל את דרכו לעיצוב במה ומופעי מוזיקה. זוהי תצוגתו המוזיאלית הראשונה.

מראה הצבה
צילום: אלעד שריג
התערוכה בתמיכתם האדיבה של קרן קירש ומר הרי הברמן, תמיכה נוספת התקבלה מידידי מוזיאון תל אביב לאמנות בישראל והידידים הצעירים