דילוג לתוכן העמוד

מוחמד אבו סאלמה: אֶשֶׁד

מוחמד אבו סאלמה הוא אמן תאורה. מהות עיסוקו היא ברגע כיבוי האור והדלקתו על מנת לייצר "מופע". החלל המכיל את המיצב אֶשֶׁד, הנקרא מפל האור, הוא חלל אדריכלי ייחודי שאופיו נשען על אור יום טבעי ומשתנה. כאן, אור היום הוחלף במניפולציה מתוזמנת ומתוכננת היטב הפועלת לייצר משך שאינו בהתאמה לזמן הממשי.

וידיאו — מוחמד אבו סאלמה: אֶשֶׁד — הקמת התערוכה
צילום ועריכה: דניאל אהרוני

חומר הגלם של המיצב הוא אלפי מטרים של שרשראות מתכת, המזוהות עם הדיסקית הצבאית ובימים אלו – עם משפחות החטופים. השילוב בין החומר הסמלי, המוצב במסה גדולה וצפופה כמו נושרת במבול כבד על פני רצפת המראה, ובין הזמן המדומיין, מציע חוויה שבין מועקה להשתאות. מאז השבעה באוקטובר הזמן מקבל משמעות שונה – משך, שהות, ציפייה, הימים עוברים ונמשכים, והזמן בין קופא לנע.

לצד ההיקסמות מהמראה המרשים, באשד אצור גם כוח אימתני המאיים ליפול בשטף אדיר. עוצמתו טמונה באפקט הכפול והמנוגד שלו: מרחב פנטסטי, נוצץ ושטוף אור העלול להיות גם תהום פסיכולוגית. האסתטיקה המרהיבה, המלווה בצליל עדין, מציגה את העיסוק הכפייתי בהשתקפות העצמית, ולצידו גם את האפשרות של קריסה ואיון לתוך אינסוף. אומנם לשרשרת המתכת קונוטציה מקומית, אך המיצב עוסק בריבוי האובדן האנושי האוניברסלי הנובע ממעשה המלחמה.

אשד הוא השביעי בסדרת מיצבים תלויי מקום שהוצגו במפל האור, המשמש ציר מרכזי לבניין. דפנות המפל עשויות מסכי בטון ופתחים לסירוגין. הוא כולו מופנה פנימה ומזמן כוריאוגרפיה של זרימה והתערבות. בחלל אנכי וזוויתי, מודגשת המורכבות והשונות של המיצב, כמו גם האתגר שהוא מציב בפנינו: לאגף אותו, לבחון אותו מכל הזוויות ואז, בהדרגה, לחוות את עוצמתו של האשד, מפל נשפך התלוי על בלימה מעל ראשינו; אובייקט החוקר את ההווה שלנו ונותן צורה לחזיונות עתידיים.

מוחמד אבו סאלמה (נולד 1989, חי בקציר) הוא בוגר תואר ראשון בקולנוע ממכללת ספיר. עבודתו עוסקת בקשר שבין המופע לחזות שלו ובייצור אפקט ספקטקולרי. אבו סאלמה החל את דרכו כצלם קולנוע, ומתוך עניין בעיצוב התמונה הקולנועית, סלל את דרכו לעיצוב במה ומופעי מוזיקה. זוהי תצוגתו המוזיאלית הראשונה.

וידיאו — אסף אמדורסקי בשיחה עם אמן התאורה מוחמד אבו-סלאמה ועם האוצרת שחר מולכו
צילום: אלון ולנסי, דניאל אהרוני, ראם אדם
עריכה: אלון ולנסי

על מנת לשמור על שלמות המיצב, אנו מבקשים לחלוץ נעליים או לנעול ערדליים חד־פעמיים לפני הכניסה לשטחו. לאחר השימוש, אנא זכרו להשליך את הערדליים למכל המיועד לכך.

התערוכה בתמיכתם האדיבה של קרן קירש ומר הרי הברמן, תמיכה נוספת התקבלה מידידי מוזיאון תל אביב לאמנות בישראל והידידים הצעירים

עוד תערוכות

מלחמה ושלום – 50 שנה לסדנת ההדפס ירושלים
נטע ליבר שפר: על תקוות וחלופות אחרות
לבנות את הים: ורנר יוסף ויטקובר ותכנון קו החוף של תל אביב
אורי גרשוני: אל מקום אחד