דילוג לתוכן העמוד

זמנים מודרניים — יצירות מופת ממוזיאון פילדלפיה לאמנות

חמישים יצירות מופת מתוך האוסף הייחודי של מוזיאון פילדלפיה לאמנות יוצגו במוזיאון תל אביב לאמנות במשך כארבעה חודשים, לאחר שהוצגו בפאלאצו ריאלה, מילאנו. התערוכה ״זמנים מודרניים״ מקיפה תשעים שנות אמנות אירופית, מסוף המאה התשע־עשרה ועד אמצע המאה העשרים, וכוללת עבודות קאנוניות מאת גדולי האמנים בני התקופה. היא משקפת גם את סיפורם של האספנים האמריקאים באותם עשורים, שהיו בין הראשונים שזיהו את איכותה של האמנות החדשה שהגיעה מאירופה.
האמנות המודרנית היא אחד ממוקדי העיסוק של מוזיאון תל אביב לאמנות, והבאת תערוכה ייחודית ונדירה זו היא ביטוי נוסף למחויבותו רבת השנים, כגוף מוביל ומשפיע בעולם התרבות הישראלי, לאפשר דיאלוג בין האמנות הבינלאומית והמקומית. התערוכה אורגנה על ידי מוזיאון פילדלפיה לאמנות בשיתוף פעולה עם מוזיאון תל אביב לאמנות.

וידיאו — סיור בתערוכה זמנים מודרניים — יצירות מופת ממוזיאון פילדלפיה לאמנות

הפקות וידאו Post Art Pro מאת יואב בצלאלי

אוספי האמנות האימפרסיוניסטית והמודרנית הם "היהלומים שבכתר" מוזיאון פילדלפיה לאמנות. התערוכה "זמנים מודרניים" מציגה, לראשונה בישראל, יצירות מופת מתוכם. התצוגה מאפשרת לעקוב אחר המהלך המהפכני של האמנות בעידן המודרני – מראשית האימפרסיוניזם ועד תחילת האוונגרד - וליהנות משיא הביטוי האמנותי של היוצרים ושל תקופתם.

התערוכה כוללת יצירות קאנוניות המייצגות את מיטב הסגנונות החדשניים של התקופה: ציורים פרי מכחולם של טובי הציירים האימפרסיוניסטים והפוסט־אימפרסיוניסטים, בהם מארי קאסאט, פול סזאן, אדגר דגה, אדואר מאנה, פול גוגן, וינסנט ואן גוך, קלוד מונה, קאמי פיסארו ופייר־אוגוסט רנואר; עבודות מאת רבי־האמן של האוונגרד המודרני, בהם קונסטנטין ברנקוזי, פול קלה, מארק שאגאל, אנרי מאטיס, ז׳ואן מירו ופבלו פיקאסו; ויצירות מאת אבות הסוריאליזם, סלבדור דאלי, איב טאנגי וז'ואן מירו. כן בולטות בתערוכה יצירות מופת של האמניות מארי קאסאט, מארי לורנסן וברת מוריזו.

פייר־אוגוסט רנואר, נערה בצווארון מסולסל אדום, 1896 לערך
שמן על בד, 33.3×41.3

עיזבון שרלוט דוראנס רייט

מוזיאון פילדלפיה לאמנות

מוזיאון פילדלפיה לאמנות נוסד ב־1876. הוא בין המוזיאונים הציבוריים לאמנות הוותיקים ביותר בארצות־הברית, וידוע כאחד הטובים בהם. זהו מוזיאון בינלאומי, שהאוסף המגוון שלו כולל למעלה מ־240,000 עבודות שנוצרו במשך יותר מאלפיים שנה. האוסף כולל את גוף העבודות הגדול בעולם של מרסל דושאן, לצד עבודות מרכזיות של גדולי הציור האירופי מסוף המאה התשע־עשרה ועד אמצע המאה העשרים.

אוספי האמנות האימפרסיוניסטית והמודרנית של המוזיאון עשירים במיוחד. ייחודו הגדול של מוזיאון פילדלפיה לאמנות הוא שבמידה רבה, אוספים אלה עוצבו באמצעות תרומות, לא רק של עבודות אמנות יחידות אלא של אוספים שלמים, בעלי אפיונים ברורים משלהם. את האוספים המקוריים הקימו כמה אנשים אמיצים ופקחים, לרוב בשיתוף פעולה הדוק עם אמנים. אמריקאים בכלל ותושבי פילדלפיה בפרט היו בין האספנים הנלהבים הראשונים של אמנות אימפרסיוניסטית, לא מעט הודות לאמנית ילידת פנסילבניה מארי קאסאט, שחיה ופעלה בפריז. כאמנית מוכשרת וכאחותו של אחד מאנשי העסקים הבולטים בפילדלפיה, קאסאט הייתה בעמדה טובה לקידום האימפרסיוניסטים, ועודדה דור שלם של יזמים אמריקאים מובילים לרכוש עבודות מאת ציירים צרפתים פורצי דרך. אחד האוספים המשמעותיים ביותר שנתרמו למוזיאון פילדלפיה לאמנות הוא זה של וולטר ולואיז ארנסברג, אבן דרך בשגשוג אמנות המאה העשרים בפילדלפיה. בהנחיית כמה חברים אמנים, בעיקר מרסל דושאן, רכשו בני הזוג עבודות מאת אמנים כגון פיקאסו, מאטיס, בראק, ודושאן עצמו. 

מוזיאון פילדלפיה לאמנות, הבניין הראשי
תכנון: הוראס טרמבאואר ומשרד אדריכלים זנצינגר, בורי ומידרי, סיום הבנייה  1928

התערוכה והקטלוג התאפשרו בתמיכתם הנדיבה של ידידי מוזיאון תל אביב לאמנות; הידידים הצעירים של מוזיאון תל אביב לאמנות; קרן מואיז י׳ ספרא; אלפרד אקירוב; קרן פיליפ ומוריאל ברמן; עירית רפפורט וגלן פרי; חברת גלובוס אריזות ומשלוחים בינלאומיים בע״מ; שגרירות ארצות־הברית בישראל; ברברה טול ומשפחת אבלין טול; משרד התרבות והספורט; ומשרד החוץ

התערוכה והקטלוג התאפשרו בתמיכתם הנדיבה של ידידי מוזיאון תל אביב לאמנות; הידידים הצעירים של מוזיאון תל אביב לאמנות; קרן מואיז י׳ ספרא; אלפרד אקירוב; קרן פיליפ ומוריאל ברמן; עירית רפפורט וגלן פרי; חברת גלובוס אריזות ומשלוחים בינלאומיים בע״מ; שגרירות ארצות־הברית בישראל; ברברה טול ומשפחת אבלין טול; משרד התרבות והספורט; ומשרד החוץ

עוד תערוכות

ארנון בן־דוד: מצע הנפש הרכה
אני לא רוצה לשכוח: מאוסף מראווה וארתור אסבג
טל מצליח: קישוטי מלחמה
73'-23' — סלון וידאו בין שתי מלחמות